Cu siguranță că mulți au fost surprinși de replica formației Concordia Chiajna în meciul cu Steaua. Partida s-a încheiat cu scorul de 2-2, dar ilfovenii au condus cu 2-1 și cu puțină atenție puteau da lovitura pe Național Arena.
Chiar și așa, faptul că o echipă care se luptă pentru evitarea retrogradării a blocat revenirea Stelei în fotoliul de lider merită mai multă atenție. Așa cum merită și modul în care Marius Baciu și stafful său au pregătit întâlnirea cu „roș-albaștrii”. Iată 4 decizii tactice prin care tehnicianul Concordiei a reușit o astfel de performanță:
1. Titularizarea lui Maftei la mijlocul terenului
Marius Baciu s-a temut de mijlocașii centrali ai Stelei, Prepeliță și Breeveld. Din meciurile vizionate a observat că ambii avansează foarte mult pentru a susține atacul. De aceea, pentru prima dată de când e la Concordia, Baciu l-a titularizat pe Vasile Maftei, un fundaș, pe postul de mijlocaș la închidere, într-un sistem 4-1-4-1. Fostul fotbalist al Rapidului și al echipei CFR Cluj a avut misiunea de a rupe jocul de construcție care pornea, în special de la Prepeliță, fotbalist care a avut o prestație slabă în comparație cu alte partide.
2. A folosit un stângaci pe postul de fundaș dreapta
Baciu știa că flancul stâng al Stelei e destul de puternic susținut prin Guilherme și Tănase. Ultimul a făcut tot ce a vrut el în prima repriză, când a ratat vreo două-trei ocazii clare. După pauză, Baciu l-a introdus pe Alexandru Stan în locul lui Vagner pe postul de fundaș dreapta, deși jucătorul adus de la ACS Berceni e stângaci! Mutarea a avut drept scop blocarea lui Tănase, care e previzibil cu driblingul său și faptul că își face mingea numai pe piciorul drept. Drept urmare, căpitanul stelist nu a mai putut să-și creeze vreo ocazie.
Baciu l-a pregătit special pe Stan pentru a-l bloca pe Tănase
3. Prezență de spirit la faza repetării penalty-ului
Florea a obținut penalty-ul în fața lui Guilherme și tot el a luat mingea să execute. A tras direct pe centru și Cojocaru a prins balonul, numai că arbitrul Colțescu a decis repetarea loviturii pentru că nu apucase să fluiere. Baciu a realizat rapid că jucătorul său poate fi marcat de ratare și a strigat să-i fie lăsată mingea lui Boldrin, care nu a greșit ținta. Brazilianul, Florea și Serediuc se dovediseră cei mai buni la loviturile de 11 metri exersate la ultimul antrenament înainte de jocul cu Steaua.
4. Schemă de antrenament la lovitura liberă din care a marcat Boldrin
Concordia Chiajna a beneficiat fără să merite de o lovitură liberă directă în minutul 63, când Colțescu a crezut că Toșca a oprit mingea cu mâna. Însă ilfovenii au profitat de situație și au apelat la un truc exersat la antrenamente. Fundașii centrali ai Concordiei au urcat în careu, lăsându-i pe adversari, în special pe portarul Cojocaru, să creadă că Boldrin va încerca să centreze din acea poziție, ușor laterală. Dar colegii săi știau că el va șuta direct pe poartă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER